С влизането на България в еврозоната някои цени ще паднат. Това

...
С влизането на България в еврозоната някои цени ще паднат. Това
Коментари Харесай

Икономист: С влизането ни в еврозоната някои цени ще паднат заради по-голямата конкуренция

 С влизането на България в еврозоната някои цени ще паднат. Това предвижда в изявление за Би Ти Ви икономистът Красен Станчев.

" Възможно е част от цените да паднат, заради това че като сте в зоната на еврото, има по-голяма конкуренция, повече вложения и приходи. Нямаме изкуствено отпечатване на пари преди този момент и няма да има равнене на цените нагоре от търговците ", сподели той.

В документ на Министерството на финансите, оповестен неотдавна, е посочена индикативната дата 1 януари 2024 година Според Красен Станчев присъединението на тази дата е изцяло допустимо, само че той предизвести, че тематиката за битката с корупцията и върховенството на закона ще продължи да стои на дневен ред в хода на договарянията.

" Особеното в България, която желае да се причисли към Еврозоната е, че тя би трябвало първо да се пребори с престъпността и корупцията, тъй като това е доста значимо за стабилността на финансовата система ", разяснява в предаването " Лице в лице " по бТВ Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система.

" Във всички страни, които са приели еврото, незабавно стартира едно огромно разгръщане на заема, в това число държавния заем. Това значи, че избрани механически сложности, валутен риск и така нататък изчезват. Страната се счита от кредиторите за по-стабилна и по тази причина стартират да дават заеми на частни лица, на компании, на банки и на държавно управление. Да, ще имаме достъп до по-лесен кредитен запас, само че това не постоянно е за положително ", уточни той.

" А когато имате елементарен заем, тогава хората почват да харчат безумно или безразсъдно, уточни той.

И добави, че подобен случай е примерно Гърция и даже България през 80-те години. България има доста висок кредитен рейтинг сега, има исторически несъстояли се евтини заеми и това основава тласък. Но това е отражение на обстоятелството, че тя е в Европейски Съюз, постоянна е във финансово отношение, само че въпреки това, в случай че някой закъса Европейски Съюз ще избавя български предприятия, браншове и даже държавно управление ", изясни Станчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР